Dinamakan penyebab utama penuaan pesat

Pakar pakar di Universiti Michigan mendapati apa yang membuat wanita dan lelaki semakin cepat. Ternyata itu penuaan di peringkat selular disebabkan oleh pemendekan hujung kromosom - telomere. Pemendekan mereka menyebabkan penuaan pesat badan.

Para saintis telah menyimpulkan bahawa semakin sukar dan lebih lama seseorang bekerja, belajar, semakin cepat proses pemendekan telomere berlangsung.

telomer (bertanda hijau)

Sebagai sebahagian daripada eksperimen, genetik dan ahli biologi mula-mula mengukur panjang telomere pelajar tahun pertama, dan kemudian mengambil pengukuran pelajar yang sama sebelum peperiksaan akhir. Pengukuran serupa dilakukan terhadap anak perempuan dan anak lelaki muda pada tahun pertama latihan mereka di klinik selepas menamatkan pengajian dari universiti perubatan.

Adalah ternyata bahawa doktor baru kerana peningkatan tanggungjawab, kegembiraan, kerja lama, penuaan DNA mula mengalir lebih dari enam kali lebih cepat daripada pelajar tahun pertama dan tiga kali lebih cepat daripada pelajar yang sedang bersiap untuk tamat pengajian.

Penyelidik yakin bahawa ia adalah panjang hujung kromosom yang boleh menjadi penanda yang menandakan proses penuaan. Takrifannya akan membantu menentukan bagaimana beban itu memberi kesan kepada orang itu, bagaimana dia menghadapi situasi yang teruk.

Cadangan pengarang percubaan kepada sesiapa yang ingin memelihara belia dan kecantikan untuk masa yang lebih lama adalah mudah: bekerja secara sederhana, pastikan untuk mencari masa untuk aktiviti luar.

Kini kumpulan saintis yang sama ini berhasrat untuk menjalankan kajian yang akan ditubuhkan Adakah penuaan pada wanita membawa kehamilan dan melahirkan anak. Pengukuran panjang telomere telah bermula di sekelompok wanita hamil, dan selepas melahirkan mereka akan mengulangi peperiksaan. Ia juga merancang untuk melakukan percubaan ketiga - satu tahun selepas kelahiran, untuk menentukan bagaimana keletihan dan tidur malam, yang sering mengiringi bulan pertama kehidupan bayi, mempengaruhi belia ibu.

Tulis komen
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Untuk kesihatan, sentiasa berunding dengan pakar.

Fesyen

Kecantikan

Hubungan