Para saintis telah mendapati lelaki gosip tidak kurang daripada wanita

Sekumpulan penyelidik dari University of California di Riverside telah membantah mitos bahawa hanya gosip wanita. Serangkaian eksperimen menunjukkan bahawa Lelaki cenderung untuk gosip tidak kurang daripada seks yang adil. Selain itu, ahli psikologi dan sosiologi telah membohongi salah tanggapan yang tersebar luas, dengan mengatakan bahawa orang tua lebih gosip lebih mudah daripada yang lebih muda.

Hasil kajian itu diterbitkan dalam edisi Sains dan Kehidupan Rusia.

Percubaan ini melibatkan beberapa ratus lelaki dan wanita dari semua umur yang berbeza - dari 18 hingga 58 tahun. Setiap subjek diminta melampirkan peranti rakaman ke pakaian mereka. Ia selektif tidak menetapkan semua yang dikatakan oleh seseorang, tetapi hanya serpihan individu perbualannya. Apabila peranti menyala, subjek tidak tahu. Mengikut peraturan, mereka memakainya selama beberapa hari, mengambilnya hanya semasa tidur.

Fail audio yang dihasilkan dianalisis oleh ahli psikologi dan program rangkaian neural khas, yang mempunyai fungsi mencari maklumat dari mulut penceramah tentang orang lain. Jadi berjaya dikira siapa dan berapa banyak bergosip semasa eksperimen.

Ternyata orang yang berumur tidak suka gosip terlalu banyak - hanya kira-kira 14% daripada dialog yang ada tanda-tanda gosip.

Dalam kebanyakan kes, gosip bersifat netral - tidak dikutuk, tidak dipersalahkan. Dalam kira-kira 10% kes, dialog ini negatif, dan hanya dalam 5% kes, mereka positif (mereka baik kepada orang untuk mata mereka).

Kehidupan peribadi orang terkenal menarik minat sezaman kita lebih kerap daripada kehidupan peribadi jiran atau sesama pekerja. Gosip mengenai bintang-bintang itu dijumpai sebanyak 9 kali lebih kerap.

Para penyelidik tidak mendapati sebarang perbezaan umur: kedua-dua peserta eksperimen berusia 18 tahun dan 55 tahun itu bergosip dengan intensiti dan kekerapan yang sama. Tidak ada perbezaan dalam tahap pendidikan, keadaan kewangan sama ada - gosip yang kaya dan berpendidikan yang sama dengan jumlah yang sama dengan orang miskin dan kurang berpendidikan.

Tetapi sekarang wanita mempunyai sesuatu untuk dibantah apabila lelaki menuduh mereka ketagih gosip - penyelidik mendapati tiada perbezaan jantina. Sama gosip dan mereka dan lain-lain. Tetapi lelaki lebih kerap daripada wanita bercakap tentang seseorang di belakang mata secara tidak langsung dan negatif. Gosip wanita lebih positif atau neutral.

Tulis komen
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Untuk kesihatan, sentiasa berunding dengan pakar.

Fesyen

Kecantikan

Hubungan