Gaya pakaian dan model

Sari - pakaian dewi Hindu dan wanita India yang sederhana

Sari - pakaian dewi Hindu dan wanita India yang sederhana

menyertai perbincangan

 
Kandungannya
 1. Sedikit sejarah
 2. Keistimewaan Pakaian India
 3. Gaya Syurga Aishwarya
 4. Perkahwinan Sari
 5. Sari yang paling mahal di dunia
 6. Bagaimana untuk memakai?
 7. Apa yang perlu dipakai?

Di laman majalah dan laman web, anda mungkin sering melihat keindahan India dalam pakaian terang, dipotong dengan batu permata dan corak bordir. Pakaian di mana mereka berpakaian disebut sari.

Sari adalah pakaian tradisional untuk wanita yang tinggal di India. Muncul beberapa abad yang lalu, pakaian ini dibuat dari sekeping kanvas panjang dalam bentuk segi empat tepat. Para wanita membungkus diri dalam kanvas seperti itu, meletakkannya untuk menekankan lengkung angka itu dan menyembunyikan kekurangan yang mungkin.

Berabad-abad kemudian, saree masih popular. Ini adalah pakaian kasual dan elegan wanita India, serta pakaian asal wanita di negara lain. Dengan bantuan saris, keindahan dapat menunjukkan kewanitaan, keanggunan dan anugerah mereka.

Produk ini adalah kanvas tanpa lipit dengan panjang 5-9 meter dan lebar kira-kira 1 meter. Di bawahnya, seorang wanita memakai skirt, yang sedikit lebih pendek daripada sari, serta blus, yang dipanggil choli. Baju itu sering warna yang sama seperti rok dan sari, walaupun jika sari memiliki warna yang seragam, kemasan blus itu mungkin berbeda.

Sedikit sejarah

Dengan kemunculan sari dalam almari pakaian wanita di India dikaitkan dengan banyak legenda. Menurut salah seorang dari mereka, pakaian seperti itu dibuat pada mesin sihir oleh tukang tenun, yang bermimpi tentang seorang wanita yang ideal. Beliau berhubung dalam kanvas semua kualiti yang sepatutnya dalam keindahan itu, setelah menerima pakaian yang sangat cantik dan panjang.

Satu lagi legenda menghubungkan kejadian Sari dengan Raja Pandav, yang kehilangan hartanya dan keluarganya sendiri dalam perjudian. Kehilangan terakhir raja adalah pasangannya. Musuh ingin mencapai pendedahannya, mahu menghina wanita itu, tetapi gagal melepaskan pakaiannya. Krishna melindungi permaisuri pandava dengan berpakaian dalam sari.

Keistimewaan Pakaian India

Dengan berhati-hati menganggap fabrik sari, warna, hiasan dan perhiasannya, anda boleh belajar banyak tentang gadis yang melihat jubah seperti itu. Saree dibuat kebanyakannya sutera, sifon atau kapas. Kualiti bahan menunjukkan kekayaan pemilik sari.

Pewarna pakaian ini boleh banyak memberi tahu. Janda memakai sare putih tanpa corak, ibu muda selepas melahirkan anak - kuning, pengantin memakai saris hijau atau merah dihiasi dengan sulaman emas. Jubah hitam dipakai sangat jarang, memandangkan ia tidak berpuas hati.

Dalam pembuatan saris India hanya terlibat lelaki. Satu pakaian dihasilkan untuk masa yang lama (kira-kira 6 bulan). Sari tidak boleh dipanggil pakaian yang murah, tetapi perkara seperti itu berfungsi dalam tempoh yang sangat lama dan sering ditularkan kepada keturunan.

Pada pandangan pertama, kebanyakan sarees adalah sama, tetapi ini tidak berlaku. Setiap pakaian adalah unik, dan terdapat lebih daripada sedozen cara untuk menggantungnya.

Gaya Syurga Aishwarya

Pelakon terkenal dari India telah berkali-kali muncul di karpet merah dan acara-acara penting lain dalam saris mewah.

Pada tahun 2012, bintang Bollywood muncul di sebuah majlis amal di kalangan pencipta cahaya sulam dengan sulaman emas, dan pada tahun 2013, sari emasnya di majlis makan malam Cannes itu kelihatan hebat. Pelakon itu melengkapi pakaian bergaya ini dengan klac cemerlang dan perhiasan emas.

Walaupun warna merah tidak begitu sesuai untuk bertindak seremonial, kerana ia menyatu dengan warna trek, tetapi pada Aishwarya, Paradise sari dalam warna merah terlihat luar biasa. Pelakon itu berulang kali memakai sarees cantik warna ini pada perdana filem dan acara amal.

Di samping itu, Aishwarya sering memilih saree telus lembut. Pada tahun 2006, pelakon itu mencipta imej yang hebat menggunakan sari hijau yang dihiasi dengan sulaman putih. Kepada dia kecantikan mengambil cengkaman klac dan anting-anting panjang. Pada tahun 2011, pakaian Aishwarya adalah merah jambu pucat, dan hiasannya terdiri daripada manik-manik dan renda perak.

Perkahwinan Sari

Sari di mana gadis itu menikah sangat cantik dan halus. Produk dihiasi dengan manik, sulaman perak atau emas, rhinestones dan hiasan lain yang menarik.

Pilihan fabrik, corak dan tirai menjejaskan kawasan kediaman pengantin perempuan, kebajikan keluarganya dan nuansa lain. Sebagai contoh, di kawasan utara India, pengantin berpakaian sari merah, di timur - dalam pakaian kuning, di Maharashtra - dalam sari hijau, dan di Assam - dalam salji putih.

Sari yang paling mahal di dunia

Dalam Buku Rekod Guinness pada tahun 2008, mereka merekodkan sari paling mewah dan mahal. Produk ini dianggarkan sebanyak 100 ribu dolar (kira-kira 4 juta rupee). Dalam pembuatan seperti 30 penenun saris mengambil bahagian. Mereka secara manual bekerja pada pakaian selama kira-kira 7 bulan, mencipta pakaian yang sangat luar biasa.

Saris bersulam dengan perak, platinum dan emas, dan kemudian dihiasi dengan berlian, safir, rubi, topaz, batu karang, zamrud dan batu permata lain.

Nilai produk bukan sahaja dalam hiasan, tetapi juga dalam lukisan di sari. Kanvas dihiasi dengan 11 lukisan oleh artis terkenal dari India. Berat dari sari yang paling mahal ini adalah kira-kira 8 kilogram.

Bagaimana untuk memakai?

 1. Memakai skirt dan blaus, mula mengisi sari di skirt di sebelah kanan kanvas.
 2. Balutkan produk dari sebelah kanan ke kiri, membuat satu bulatan. Dalam kes ini, bahagian bawah sari perlu menyentuh lantai.
 3. Seterusnya, mula mengumpul liputan sare. Bergantung kepada panjang produk, anda akan dapat dari 5-7 lipatan atau lebih.
 4. Lipatan yang dikumpulkan dibentangkan oleh rok sehingga mereka "melihat" ke kiri.
 5. Balutkan bahagian web yang lain lagi di sekeliling pinggang dan lepaskan akhir produk di atas bahu. Anda boleh mengikatnya di bahu dengan pin cantik.

Apa yang perlu dipakai?

 • Kasut atau kasut balet dengan tapak rata adalah kasut yang sesuai untuk saris.
 • Dengan versi sari yang elegan, anda boleh mengambil beg klac kecil.
 • Sari sempurna menggabungkan pelbagai barang kemas, seperti gelang, cincin, kalung, anting-anting besar dan barang kemas lain.
Komen
 1. Anya
  22.02.2016

  Betapa cantik! Saya memanggil dengan pakaian India ini. Saya mahu pergi ke India.

Tulis komen
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Untuk kesihatan, sentiasa berunding dengan pakar.

Fesyen

Kecantikan

Hubungan