Gaya pakaian dan model

Gaya pakaian: dari popular hingga jarang

Gaya pakaian: dari popular hingga jarang

menyertai perbincangan

 
Kandungannya
 1. Dengan siluet
 2. Dengan memotong skirt
 3. Pinggang tinggi
 4. Dengan pemotongan teratas
 5. Potong percuma
 6. Pakaian
 7. Gaya kebangsaan
 8. Untuk penuh
 9. Gaya pakaian untuk musim panas
 10. Musim sejuk

Pakaian boleh dipanggil yang paling biasa, dan pakaian wanita paling cantik. Pelbagai gaya membolehkan anda memilih pakaian yang sesuai dengan angka anda. Mari kita lihat gaya pakaian yang wujud dan ciri-ciri ciri yang mereka miliki.

Dengan siluet

Garis lurus

Pakaian lurus tergolong dalam gaya klasik dan di dalam almari pakaian anda mesti ada. Ia sesuai untuk perayaan dan kehidupan seharian.

Pemotongan lurus, panjang, warna yang berbeza, kehadiran lengan, reka bentuk leher - semua ini sebagai pereka, dari mana pereka fesyen memasang model yang sangat baik.

Gaun sarung pendek dan sederhana boleh dipakai setiap hari, manakala model lebih lama lebih suka pakaian malam.

Kebanyakan model mempunyai poket di belakang, yang sering berfungsi sebagai hiasan sebenar. Satu lagi nuansa khas untuk pakaian lurus adalah kekurangan jahitan di pinggang.

Garis leher pakaian sarung itu paling sering bujur atau bulat, tetapi ada model dengan garis leher persegi, dan dengan bahu terbuka, dan dengan asimetri, serta dengan reka bentuk yang tidak standard leher.

Gaun lurus menjadikannya lebih mudah untuk menekankan angka langsing.

Wakil yang paling popular gaya ini adalah pakaian hitam terkenal dari Chanel. Pada masa kini, ia adalah pakaian perniagaan klasik, serta jenis pakaian koktel yang paling popular.

Gaun pemotongan langsung digabungkan dengan pelbagai aksesori dan skema warna, sangat mudah untuk menjemput mereka untuk pelbagai jenis angka. Terlepas dari ketinggian, pakaian itu sesuai dengan wanita dan wanita yang tipis yang mempunyai pinggang yang jelas terlihat. Jika pinggang "tersembunyi" - pakaian lurus dengan tali pinggang nipis di pinggang boleh "mencari" dengan mudah.

Gode ​​(ikan duyung, ikan)

Tahun berpakaian muncul dari bayangan seorang puteri pada tahun 50-an. Ia sesuai dengan angka lutut, dan pada tahapnya mengembang dengan mendadak.

Walaupun potongan pakaian kelihatan seperti jenis yang sama - sebenarnya, terdapat banyak pilihan untuk pelaksanaan.

Satu-satunya butiran pakaian yang tidak berubah adalah top yang dipasang, yang boleh dilengkapkan oleh mana-mana unsur:

 • bahu terbuka;
 • tali pinggang nipis atau lebar;
 • satu leher terikat

Bagi bahagian belakang, bahagian pakaian ini menjadi sebahagian utama imej:

 • buka belakang;
 • pemotongan asimetik;
 • pelbagai menenun.

Keputusan yang paling berani pereka diwujudkan dalam potongan-potongan di pinggang.

Biasanya, pakaian ini dijahit tanpa lengan, tetapi melalui percubaan, pereka fesyen mencipta gaun duyung dengan lengan baju yang panjang.

Pakaian tahun dipotong tidak sesuai untuk kelihatan kasual. Mereka dijahit dari kain yang mahal, jadi mereka hebat untuk majlis-majlis khas. Mereka adalah sempurna untuk kanak-kanak perempuan yang mempunyai fisiologi purata, menjadikan mereka lebih tinggi dan lebih nipis.

A-siluet

Gaun gaya ini biasanya panjang dan dicirikan oleh kehadiran kancing yang agak sempit dan skirt dibentangkan ke bawah, dan ini mengingatkan huruf "A".

Terima kasih kepada pemotongan ini, produk menekankan pinggang dan menambah kepada tokoh kewanitaan.Selalunya model dengan siluet A dipersembahkan malam dan koktail dalam gaya retro atau pakaian perkahwinan.

Pereka telah bereksperimen dengan dan mencadangkan pakaian A-line berpinggalan tinggi.

Tiada sekatan panjang. Pada masa yang sama, pakaian boleh menjadi pendek di depan dan panjang di belakang.

Pereka gaya retro semakin disesuaikan untuk kehidupan seharian. Ini dinyatakan dalam bahan mudah, warna-warna tenang, di cetak.

Trapezium

Trapeze pakaian datang kepada kami dari tahun enam puluhan dan pada masa yang sama menjadi salah satu yang paling disayangi untuk kesederhanaan canggihnya. Dihampurkan di bahu dan berkembang ke bahagian bawah, ia menjadi hampir tidak berat dan tidak dapat dilihat pada badan.

Gaya mempunyai persamaan dengan A-siluet, hanya di sini pinggang tidak kelihatan.

Pakaian gaya ini dipanggil universal, kerana ia sesuai untuk kedua-dua wanita dewasa dan gadis muda. Selalunya panjang pakaian-trapeze - pendek.

Dalam pembuatan pakaian pengilang adalah sama dengan musim dan harga, serta tempat di mana anda meletakkannya. Itulah sebabnya mustahil untuk menyenaraikan semua bahan dan warna dari mana mereka menjahit pakaian trapeze.

Bagi pemotongan - di sini juga ada banyak pilihan:

 • pelbagai pelecehan lengan, sehingga ketiadaan mereka;
 • Reka bentuk menarik garis leher dan kolar;
 • dengan dan tanpa poket;
 • dihiasi dengan sulaman;
 • dengan cetakan atau monophonik.

Untuk menambah kemegahan, model pakaian tersebut dijahit dengan skirt berlapis-lapis atau dipotong dengan langsir atau lipatan. Bahagian atas majoriti pakaian, trapeze mewakili garis leher "bot".

Ball Gown Princess

Perbezaan gaun ini dari gaya lain adalah kehadiran garis leher yang indah atau membuka belakang, serta rok panjang panjang.

Model sedemikian sangat menarik pada wanita tinggi.

Gaun bola dijahit dari kain mahal menggunakan kemasan yang menarik dan kaya, sehingga paling sering gaya ini diwakili oleh gaun yang dipilih untuk tamat pengajian atau untuk perayaan perkahwinan.

Pereka sedang bereksperimen dengan volume menggunakan lapisan, dengan versi yang berbeza dari atas pakaian, dan dengan cetakan dan bahkan dengan potongan yang tinggi.

Dengan memotong skirt

Bayi bayi

Pakaian gaya ini lebih sering dipilih oleh wanita muda, serta gadis muda. Dalam gaya pakaian ini bercampur unsur-unsur zaman kanak-kanak dan kewanitaan.

Pakaian ini dibezakan oleh skirt pendek, sesuai longgar dan sering kehadiran pinggang yang terlalu besar. Dia mempunyai lengan pendek atau tiada lengan.

Mereka menjahit pakaian dari dolar bayi dari kain udara ringan, sering memotong mereka dengan tali. Rok kebanyakan model gaya ini berbulu, dengan banyak pakaian dan ruff. Selalunya, pakaian anak patung bayi dipilih sebagai pakaian prom.

Ballon

Dalam gaun ini, bahagian bawahnya lebih tebal dan kelihatan seperti ia dibesarkan, dengan nama gaya itu disambungkan. Potongan semacam itu membolehkan anda menyembunyikan cacat angka itu sebagai perut yang menonjol dan paha yang penuh. Juga, pakaian ini sesuai untuk gadis-gadis yang sangat nipis.

Biasanya, lapisan dipendekkan untuk membentuk bentuk pakaian belon. Terdapat juga variasi di mana bahagian bawah menonjol (ia dikumpulkan dalam lipatan dan dipotong dengan sulaman atau lukisan).

Anda boleh memakai pakaian belon setiap hari (jika model dibuat daripada pakaian rajut) atau memilih gaya seperti bercuti (misalnya, pakaian chiffon yang terang).

Tutu

Wanita fesyen meminjam gaya ini dari balet. Keistimewaan gaun pek adalah gabungan dari atas yang licin dengan skirt pendek yang besar, untuk jahitan yang digunakan dari 6 hingga 15 lapisan kain udara, misalnya, tulle.

Terima kasih kepada rok yang berbulu dalam gaun tutu, anda boleh menyembunyikan pinggul volumetrik, tetapi memakai pakaian sedemikian kerana panjangnya pendek hanya untuk pemilik kaki langsing.

Walaupun pakaian tutu mula dipakai kembali pada tahun 80-an abad yang lalu, pada masa kini gaya pakaian itu tetap menjadi keajaiban, walaupun bukannya penantang. Pakaian ini paling sering dipilih untuk pesta atau perkahwinan.

Flared

Pakaian jenis ini terbakar dari pinggang, jadi penggunaannya membantu menyembunyikan pinggul volumetrik, tetapi pada masa yang sama ia mampu menekankan payudara. Selalunya, mereka dibekalkan dengan tali pinggang untuk memberi tumpuan kepada pinggang.

Selalunya, pakaian gaya ini diwakili oleh model musim panas, yang boleh sama ada monophonic atau dengan cetakan yang berbeza.

Kulot

Pakaian sedemikian kelihatan muda dan berani. Ciri utamanya ialah ketiadaan skirt - ia digantikan dengan seluar pendek atau seluar pendek. Untuk menyesuaikan pakaian gaya ini secara tradisinya menggunakan denim atau pakaian rajut. Kelebihan pakaian-culottes boleh dipanggil keupayaan untuk menyembunyikan pinggul dan menekankan pinggang.

Oleh kerana model pakaian ini lebih sering dipilih oleh gadis-gadis muda, warna-warna culottes biasanya cerah dan ekspresif. Pakaian boleh menjadi pilihan yang bagus untuk berjalan-jalan musim panas, dan jika anda mengambil produk dengan warna yang terkawal, ia akan membuat pakaian kerja yang sangat baik.

Pinggang tinggi

Empayar

Ciri utama gaya ini adalah untuk meninggikan pinggang, dengan itu menekankan payudara, dan kelemahan angka di bawah dada tersembunyi. Panjang pakaian jenis ini boleh sangat berbeza, dan kain untuk jahitannya digunakan kebanyakannya mengalir.

Dibuat dengan pelbagai panjang, dipotong dengan batu, reben atau rhinestones, mereka sesuai untuk pergi ke kedai dan di bawah mahkota.

Yunani

Sekiranya anda ingin menawan lelaki anda atau menarik perhatian orang lain - pilihan anda sepatutnya berpakaian dalam gaya Yunani.

Kain ringan dan tanpa berat dipilih oleh pengeluar untuk pakaian ini, supaya anda kelihatan seperti seorang dewi yang baru saja turun dari puncak Olympus.

Pakaian Yunani dipotong dan mempunyai pinggang yang tinggi dan bersahaja. Ia digabungkan dengan lengan, pelbagai pilihan panjang, dan juga aliran lipatan kain udara. Gaun sedemikian sesuai untuk semua orang, anda hanya perlu mengambil model anda, yang mana terdapat banyak set di pasaran.

Dalam pakaian ini, anda boleh muncul di mana-mana dan juga turun ke lorong.

Gabungkan mereka dengan sandal ringan pada tumit, platform atau tanpa, dengan cengkaman pada rantai panjang atau tanpanya.

Daripada perhiasan yang paling sesuai gelang nipis yang diperbuat daripada logam berharga atau dibuat untuk mereka, anda juga boleh menggabungkan pakaian Yunani dengan gelang gelang lebar, pelbagai anting-anting dan sebilangan kecil cincin.

Anda boleh memasukkan bunga di rambut anda, tambahkan tiara kecil atau jepitan logam dengan batu.

Smok

Nama gaya ini dikaitkan dengan perkataan Inggeris "smock", yang bermaksud hiasan pakaian dengan ruffles. Dan ciri utama pakaian ini adalah pakaian mewah. Di samping itu, pakaian smock biasanya pinggang tinggi dan bahagian bawah longgar.

Kebanyakan pakaian ini mempunyai panjang di atas lutut. Ramai daripada mereka tidak mempunyai lengan atau tali.

Oleh kerana gaun itu dipotong bebas, ia sesuai untuk kanak-kanak perempuan di dalam badan. Model ini akan menjadi pilihan yang baik untuk pakaian koktel, serta selesa untuk wanita hamil.

Dengan pemotongan teratas

Berpakaian dengan bau

Gaya ini dicirikan oleh kehadiran potongan V-seperti, dibentuk dengan membajak satu rak kepada yang lain, dan banyak lipatan. Gaun ini disyorkan untuk perempuan dengan angka ekspresif, kerana ia membantu untuk menekankan pinggul dan pinggang, dan terutamanya - dada.

Pakaian pertama dengan bau dijahit dari kain katun dengan corak bunga. Mereka suka Amerika kerana mereka serba boleh dan mudah. Kini untuk pembuatan model gaya ini menggunakan bahan yang berbeza dengan pelbagai pilihan warna.

Panjang pakaian dengan bau sangat berbeza. Setelah mengambil variasi yang sesuai, anda menerima pakaian untuk pelantikan atau perayaan atau model harian untuk pejabat.

Dari armhole Amerika

Bahagian atas gaya gaya ini mirip dengan bagian atas, ia meliputi leher seorang wanita. Gaun sedemikian, wanita Amerika kelihatan sangat feminin, jadi lebih sering diwakili oleh gaun malam. Mereka lebih banyak perempuan yang mempunyai pinggang langsing.

Baju baju

Dalam gaya ini, fesyen wanita digabungkan dengan lelaki, kerana di bahagian atas pakaian diwakili oleh baju, dan di bawah - rok berbulu. Terutama merebak baju-baju selepas 60-an abad yang lalu. Sekiranya baju seperti ini selalu mempunyai kerah, ia mungkin tidak hadir dalam model moden.

Pakaian baju juga lurus dan sedikit dipasang. Banyak model mempunyai tali pinggang.

Kelebihan utama gaya adalah kepraktisan dan keselesaan.

Asymmetrical

Puncak gaun ini adalah panjang yang tidak seimbang dari hem atau bahu.

Selalunya dalam pakaian asymmetri, bahagian depan skirt dipendekkan, dan belakang, sebaliknya, dipanjangkan. Di samping itu, untuk banyak model, bahagian bawah pakaian dipanjangkan pada satu sisi.

Pakaian polo

Pakaian sukan seperti itu muncul di UK pada akhir abad ke-20 berdasarkan baju polo. Kapas dan pakaian rajut digunakan untuk membuat pakaian ini.

Bahagian atas model ini sama dengan kemeja-T, dan panjang pakaian paling kerap sederhana atau mini (maxi adalah kurang umum).

Ciri-ciri utama pakaian polo termasuk kehadiran kolar berdiri, poket patch dan butang di bahagian atas produk.

Gaya pakaian ini sesuai dengan mana-mana wanita, tetapi ia kelihatan paling menarik pada gadis-gadis sukan yang kencang. Model gelap, dilengkapi dengan tali pinggang, kelihatan sangat feminin.

Selalunya, pakaian ini dibeli untuk masa lapang, berjalan atau sukan, tetapi dalam model sederhana sederhana, dibenarkan untuk pergi dan bekerja di pejabat.

Cheongsam

Jadi dipanggil gaun elegan dan elegan, penampilan yang dipengaruhi oleh budaya dan fesyen China. Mereka adalah model yang ketat dengan kolar menegak, bau pada luka pepenjuru dan kecil di sisi.

Selalunya untuk jahitan mereka menggunakan sutera terang, yang boleh digambarkan corak bunga.

Pakaian cheong disyorkan untuk wanita muda rapuh dan kecil yang ingin menekankan bentuk anggun mereka. Ia panjang dan pendek, dan disajikan pada waktu petang, pilihan harian.

Potong percuma

Beg pakaian

Ciri-ciri gaya pakaian ini dipotong bebas dan pinggang yang hilang, supaya pakaian menjadi seperti beg.

Shift

Model pakaian gaya ini berbeza dengan panjang lutut dan garis mudah. Mereka mempunyai, sebagai peraturan, lengan kecil atau tidak sama sekali, tetapi mungkin terdapat kerah.

Dress Shift sesuai untuk sebarang bentuk. Namanya dalam terjemahan bermaksud "peralihan", kerana pakaian sedemikian menjadi popular pada 50-an abad yang lalu.

Gaun moden-Pergeseran sering menjahit bulu atau pakaian rajut, jadi mereka paling banyak dipakai sebagai pakaian sehari-hari.

Tunic

Gaun gaya ini diwakili oleh pakaian pendek dengan potongan longgar dan lengan lengan.

Oleh kerana jubah pakaian tidak sesuai, ia sesuai untuk wanita yang mempunyai jenis angka yang sangat berbeza. Menjahit gaya terutamanya dari bahan ringan.

Popularitinya adalah kerana fleksibiliti aplikasi. Untuk pakaian ini, anda boleh memakai seluar dan mendapatkan ensemble perniagaan yang baik. Dalam tunik chiffon ringan, ia menyenangkan untuk berada di musim panas, dan dengan pakaian yang cerah dan elegan gaya ini, anda boleh pergi ke pesta.

Pakaian

Pakaian gaya ini ringan dan selesa. Selalunya mereka tidak mempunyai lengan (kebanyakan sundress mempunyai tali), dan terima kasih kepada potongan percuma pakaian sedemikian akan sesuai dengan gadis dengan mana-mana angka.

Pakaian sundress moden dijahit dari pelbagai jenis fabrik, tetapi untuk musim panas, kapas lebih kerap digunakan, dan model musim sejuk dirajut. Tali datang dalam ketebalan yang berbeza, mereka boleh diikat, diikat, dan dipotong dengan busur.

Pakaian adalah pakaian kasual yang sangat popular, dan juga sering dipakai oleh wanita hamil.

Gaya kebangsaan

Kimono

Pakaian gaya ini adalah penyesuaian kostum kebangsaan Jepun.Mereka adalah permintaan kerana gaya yang selesa, penggunaan kain lembut semulajadi (selalunya sutera), lengan baju yang longgar, warna terang.

Pakaian kimono tidak mempunyai butang, kerana pakaian itu dibaui. Pakaian sedemikian boleh berfungsi sebagai pakaian yang selesa untuk setiap hari dan sebagai pakaian "keluar".

Sari

Gaya pakaian ini dipinjam dari pakaian yang sama dengan nama orang Indian. Dalam asalnya, ia adalah sekeping kain yang dibalut tubuh dengan cara yang istimewa.

Terima kasih kepada potong percuma, gaun itu menjadi universal dan sesuai untuk wanita dari sebarang umur dan dengan apa-apa angka.

Gaun sari moden dipersembahkan dengan pakaian sifon atau sutera yang bergaya, sama seperti sari asli hanya dengan warna yang kaya dan sulaman. Gaun ini tidak sesuai untuk wanita perniagaan, tetapi akan menjadi pilihan yang baik untuk berjalan dan bersantai.

Sarong

Gaun ini muncul berkat kostum kebangsaan rakyat Indonesia, Asia dan penduduk Oceania.

Gaun sarong yang pertama dicipta sebagai pakaian untuk pantai, yang terikat di dada dan jatuh ke pergelangan kaki. Itulah sebabnya gaya ini paling sesuai dalam cuaca panas musim panas.

Untuk penuh

Gadis "dalam badan" menyampaikan masalah untuk mencari pakaian yang sempurna, kerana kebanyakan model direka untuk kurus. Itulah sebabnya pereka menghasilkan keseluruhan baris pakaian untuk sepenuhnya.

Kami menasihati anda untuk memilih pakaian A-silhouette atau trapeze, anda juga boleh memilih model dalam gaya Empire. Dilengkapi di dada dan mengalir dengan bebas, pakaian sedemikian akan menyembunyikan kekurangan dan menekankan martabat. Jangan muat model mini panjang anda.

Penuh, tetapi sesuai wanita sesuai dengan pakaian "pada angka itu," tetapi tidak ketat.

Bergantung pada majlis itu, pilih pakaian anda bukan sahaja dalam gaya, tetapi juga warna. Pakaian dalam kebanyakan kes harus monophonic, lebih baik dalam nada klasik. Tetapi anda boleh mencuba dan memilih warna untuk jenis anda.

Beg tangan, pilih saiz sederhana dan kecil dalam warna yang sepadan dengan imej keseluruhan. Bagi kasut, model besar-besaran tidak diingini, tetapi terlalu terang juga tidak dapat ditandingi. Yang paling penting adalah "maksud emas" - kasut atau kasut dengan tumit atau platform panjang sederhana.

Perhiasan saiz kecil, kemas dan elegan juga melengkapkan imej keseluruhan. Anda boleh menghiasi leher dengan selendang cahaya atau selendang satin.

Gaya pakaian untuk musim panas

Pada musim panas setiap gadis mahu kelihatan lebih menarik dan dia berjaya melakukan ini dengan bantuan pakaian yang dipilih dengan baik.

Pada musim panas, anda boleh memakai pakaian gaya mana-mana: Yunani, Empayar, tahun, trapez, berbulu, baju berpakaian, kombinasi, retro, bustier, dan juga sukan. Ia semua bergantung kepada sebab dan situasi yang mana pakaian dipilih.

Pilih warna, panjang dan gaya angka, aksesori melengkapkan imej - dan anda akan mencipta sensasi sebenar. Gelas, beg tangan, kasut dan barang kemas boleh menjadi sangat pelbagai.

Musim sejuk

Anda harus sentiasa kelihatan baik, walaupun dalam masa yang paling sejuk tahun ini. Selalunya, pada musim sejuk, pakaian rajutan gaya, panjang dan warna yang berbeza adalah popular. Mereka digabungkan dengan pelbagai beg tangan dan but, menambah turtlenecks, sarung tangan. Pakaian tunic boleh dipakai di bawah seluar jeans atau legging biasa.

Pakaian musim sejuk yang diperbuat daripada kain tebal juga datang dalam gaya yang berbeza:

 • dengan lengan dan tanpa mereka;
 • pakaian, tarian;
 • pakaian, rompi;
 • sundresses;
 • Berbentuk A;
 • garis lurus.

Gaya ini memakai selendang, tudung dan capes, kasut dan kasut rendah, pelbagai barang kemas, sarung tangan dan kot. Di bawahnya, anda juga boleh memakai jaket tebal, pakaian ketat dan seluar panjang.

Komen
 1. Alla
  14.02.2016

  Wow! Berapa banyak gaya, dan jarang, pada umumnya, saya melihat buat kali pertama :)

Tulis komen
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Untuk kesihatan, sentiasa berunding dengan pakar.

Fesyen

Kecantikan

Hubungan